Evenemang i Skråmträsk Kvarn 2019

 

 

13/3 Teater – KvinnORKAn

KninnORKAn – en berättelse om kvinnogöra och superkrafter. Av och med Matilda Kjellmor. I regi av Lillemor Skogheden.

Söndag 31 mars kl 14.00  Entré 190:- (inkl. kakbuffé – sju sorters kakor)
Boka biljetter här (Tickster).

Biljetter kan även köpas hos Skellefteå turistbyrå Trädgårdsg. 7, eller Skellefteå riksteaterförening Skepparg.11. (Serviceavg. 25 kr tillkommer).

För mormödrar, farmödrar, mammor och drömmare. För de som gått före till de som kommer efter. För kampvilja och överlevnad, tårar och skratt. För samtal och öppnade ögon. För oss. För allt vi kan, vill och vågar. Föreställningen lyfter kvinnors berättelser och strävan genom vår moderna historia. Om vardag och kraft, om att orka och överleva och om arvet efter förmödrarna. Om kvinnogöra och superkrafter. Om att kvinnor i alla tider haft behov av fredade rum för att stötta, hylla och lära sig av varandra.

Men vilken kunskap är viktig att bevara? Får en fortfarande älska att brodera, mangla, stryka, krusa band på örngott – eller är det förspilld kvinnokraft? Hur mycket är lagom mycket arbete? På vad ska vi då lägga vår tid och vårt engagemang? Hur ska en tänka och vara?
Med humor, svärta, ironi och fakta reflekterar Matilda över sitt sociala arv. Allt är inom räckhåll i denna personliga betraktelse över kvinnors liv och historia.

– Det här är min och mina förmödrars berättelser. Min mormors mormor Lina skulle aldrig ha fått möjligheten att berätta sin berättelse, antagligen inte min mormors mor eller mormor heller. Det är ingen slump att jag, en vit kvinna arbetandes på en kulturinstitution, får möjligheten att skriva och framföra en pjäs om min historia. Vems berättelser som blir berättade är ingen slump. Det betyder inte att de berättelser som mycket sällan eller aldrig berättas inte är lika viktiga eller intressanta. Min största förhoppning med den här föreställningen är att fler oberättade historier ska få ta plats. Jag hoppas kunna inspirera dig att berätta om det som får dig att bli glad, det som skaver i ditt inre eller det som får dig att vilja göra lite mer, lite extra. Tack för att jag får berätta min berättelse för dig.
Matilda Kjellmor, Dramatiker och skådespelare

Pressklipp:
”Kvinnoliv o fullfärg och skärpa… Att berättelsen är en djupt personlig uppgörelse är den andra styrkan som nyttjas, när vi nu rör oss i den politiska teaterns zon – och Kjellmor har ur sina släktled lyckats destillera en rad definierande nyckelscener ur en kvinnlig erfarenhetssfär, som låter det lilla berätta om det stora i fullfärg och skärpa.” VK 181102

””KvinnORKAn” ömsom bränner, ömsom stampar, ömsom värmer. Som kvinna är det svårt att värja sig, och tankarna vandrar till mormors stickade vantar, vidare till nävarna som ständigt måste vara knutna.” – Norran 181102

Föreställningen spelas i Skråmträsk Kvarn med genuin kvarnmiljö från 1940-talet.
Föreställningens längd: ca 1 timme. Därefter kakbuffé (sju sorters kakor).
Pris: 190 kr inkl kakbuffé

Manus: Matilda Kjellmor
Regi: Lillemor Skogheden
Dramaturgi: Tora von Platen
Scenografi och kostym: Linda Tubler
Ljus och ljud: Tomas Lindén
Sufflering: Rickie Östlund
Speakerröster: Intervjuer med Ingegärd Gustavsson
Produktion av scenografi, dekor och kostym: Teaterns ateljéer
Affisch- & pressbilder: Patrick Degerman
Konstnärlig ledare: Bobo Lundén
Ansvarig utgivare: Fransesca Quartey
Tack till: Elvy Holmberg, Anders Backman, Agnetha Gustavsson, Mikael Nygren
Evenemanget arrangeras i samarbete med Skellefteå riksteaterförening och Kultur Skellefteå

18-19/5 Teater – När prinsen kom till byn

När prinsen kom till byn – en fri tolkning av Torgny Lindgrens berättelse ”I Brokiga Blads vatten”. Av och med Gunnar Eklund. I regi av Bobo Lundén.

Lördag 18 maj kl 18.00  Entré 220:- (inkl. fika)  Boka biljetter här (Tickster).
Söndag 19 maj kl 14.00  Entré 220:- (inkl. fika)  Boka biljetter här (Tickster).

Biljetter kan även köpas hos Skellefteå turistbyrå Trädgårdsg. 7, eller Skellefteå riksteaterförening Skepparg.11. (Serviceavg. 25 kr tillkommer).

”En dag när moster Lydia stod vid köksbordet – ja det var under kriget och hon hade just kokat tre fläskläggar som hon skulle plocka köttet av – knackade självaste prins Eugen försiktigt tre gånger på dörren innan han steg in. Moster Lydia visste ju inte alls vem det var och ropade:
Plats! Plats! Prins Eugen ställde sig genast i givakt men det var inte åt honom hon skrikit, utan åt den danska doggen Lola som hon fått i stället för betalning av en nasare från Boden som stulit´na i Bygdsiljum…”
Vilken sanning det ligger i det här – att prins Eugen skulle ha kommit på besök hos moster Lydia i Norsjö – är inte så lätt att veta då hennes systerson, och tillika berättelsens författare, heter Torgny Lindgren. Han skrev en gång till Gunnar Eklund att ”man icke ska vara återhållsam då man ljuger.”

Få skådespelare har väl tolkat Torgny Lindgrens texter och karaktärer så ofta som han. Allt från Skrävel Jani i Ormens väg på hälleberget till berättelsen om Skräddare Molin som också spelades in för TV. Och nu, tio Torgnyproduktioner senare, presenterar vi stolt När prinsen kom till byn – en fri tolkning av ”I Brokiga Blads vatten” – en färgglad berättelse om livet och kärleken till konsten. Av och med Gunnar Eklund, i regi av Bobo Lundén.

Föreställningen spelas inomhus i Skråmträsk Kvarn med genuin kvarnmiljö från 1940-talet.
Föreställningens längd: ca 1 timme. Därefter fika.
Pris: 220 kr inkl fika

Författare: Torgny Lindgren
Manus: Gunnar Eklund
Regi: Bobo Lundén
Scenografi och kostym: Linda Tubler
Medverkande: Gunnar Eklund
Evenemanget arrangeras i samarbete med Skellefteå riksteaterförening och Kultur Skellefteå.

28/5 Berättarkafé – Västerbottniskt berättande

Välkommen till en helkväll med berättelser av och med deltagare från Edelviks-kursen i muntligt berättande.

Tisdag 28 maj kl 19.00 – 21.00  Möjlighet att köpa fika i pausen. Fri entré.

Vi kommer att få några  exempel av de fantastiska historier som framkommit under kursen.
Bland annat får vi se Maj Degerstedt Marklund berätta om ”Avali-Matilda” – ett levnadsöde på bredaste Norsjö dialekt.
Madelene Edlund bjuder på en spoken word-föreställning om utbrändhet, Åsa Lundström Öberg berättar om ett tragiskt kvinnoöde
och Linda Marklund drar en skröna på bonska.
Det är några exempel på vad som kommer att bjudas på under kvällen som också innehåller fler berättare och berättelser. Denna kväll avslutar Edelvikskursen ”Västerbottniskt berättande”. Kursledare har varit: Pär-Erik Wikström, Thomas Andersson & Lisa Larsson.

21/6 Midsommarafton

Fredag 21 juni kl 20.00 – 23.00 

kl. 20.00 Kvarnen öppnar med möjlighet att köpa fika och träffas.
kl 21.00-22.00 En sjömansbrud skall blå-klädd gå* – en musik och berättarföreställning av och med berättarensemblen ”Åsså a´Kaskur”. Fri entré.
Kvarnen och kaféet håller öppet till kl 23.00

*Föreställningen tar oss med på en historisk resa i ett Sverige som vid den här tiden står inför en rad  omvälvande förändringar. Vid 1700-talets sista skälvande timmar ligger ett våldsamt krig och väntar på att få drabba landet och även dess små avlägsna byar i Norrlands inland.  Föreställningen ger oss inblick i hur livet i en av dessa små byar kunde te sig vid den tiden – händelser, traditioner, sorger och glädjeämnen.  Men vi får också följa med en ung flickas högst personliga resa genom en tid av romantik, spänning och livsavgörande beslut.

Manus och regi, musik, arrangemang och research och tolkning av trad.låtar: Åse Mauritzdotter Westin
Vokalist och skådespelare: Anna-Karin Kask
Slagverk, percussion och musikarrangemang: Urban Ceder

8/7 Allsång – med André Malmén och gäster

Måndag 8 juli kl 19.00 Entré

På våra allsångskvällar fylls kvarnen med härlig sång och musik där publiken får klämma i och sjunga för full hals. Allsångsledare är som vanligt André Malmén från Bygdeträsk, Burträsk.
Kvällens gäster är Maria Lundström sång, och Mattias Karlsson piano.
Maria är uppväxt i Skråmträsk (fd Nyström) och numera bosatt i Stockholm och Mattias bor i Uppsala. De sjunger och och spelar gärna ”Classic Smooth Jazz & Soul”. Tillsammans kommer de att bjuda på ett urval av sina favoriter med allt från jazzstandards till lite modernare låtar på piano och sång.

22/7 Konsert – Musik i sommartid

Måndag 22 juli kl 19.00 Entré 

Sanna, Lovisa, Hanna och Amanda är fyra tjejer från Skellefteå som under några år har sjungit och spelat tillsammans om somrarna. Alla är nuvarande eller före detta musikstudenter. Hanna läser till sångpedagog vid KMH i Stockholm, Lovisa går första året på masterprogrammet vid Musikkonservatoriet i Trondheim på cello, Amanda har två folkhögskoleår från Betel Folkhögskola bakom sig och Sanna arbetar just nu som lärare på kulturskolan i Lund och har en kandidatexamen från Piteå Musikhögskola på violin.

Repertoaren består främst av sång a capella; egna arrangemang på psalmer, visor och folkmelodier samt sånger av bl.a. vokalgruppen Kraja. Eftersom de även är stråkmusiker blir det även inslag av kammarmusik i olika former samt ett och annat solostycke.

[/row]

13/8 Allsång – med André Malmén och gäst

Måndag 13 aug kl 19.00 Entré

På våra allsångskvällar fylls kvarnen med härlig sång och musik där publiken får klämma i och sjunga för full hals. Allsångsledare är som vanligt André Malmén från Bygdeträsk, Burträsk.
Kvällens gäst är Firelle Najjar från Skellefteå:
”Hej! Jag heter Firelle och är 22 år. Jag är född i Syrien och har bott i Sverige i snart 5 år. Jag har sjungit och spelat piano sen jag var liten och det är det som fortfarande gör mig glad varje gång. Jag älskar klassisk musik, jazz, ”The oldies”, allt som handlar om Disney och musik från orienten.