Evenemang i Skråmträsk Kvarn 2019

 

 

Teater – KvinnORKAn

KninnORKAn – en berättelse om kvinnogöra och superkrafter. Av och med Matilda Kjellmor. I regi av Lillemor Skogheden.

Söndag 31 mars kl 14.00  Entré 190:- (inkl. kakbuffé – sju sorters kakor)
Boka biljetter här (Tickster).

Biljetter kan även köpas hos Skellefteå turistbyrå Trädgårdsg. 7, eller Skellefteå riksteaterförening Skepparg.11. (Serviceavg. 25 kr tillkommer).

För mormödrar, farmödrar, mammor och drömmare. För de som gått före till de som kommer efter. För kampvilja och överlevnad, tårar och skratt. För samtal och öppnade ögon. För oss. För allt vi kan, vill och vågar. Föreställningen lyfter kvinnors berättelser och strävan genom vår moderna historia. Om vardag och kraft, om att orka och överleva och om arvet efter förmödrarna. Om kvinnogöra och superkrafter. Om att kvinnor i alla tider haft behov av fredade rum för att stötta, hylla och lära sig av varandra.

Men vilken kunskap är viktig att bevara? Får en fortfarande älska att brodera, mangla, stryka, krusa band på örngott – eller är det förspilld kvinnokraft? Hur mycket är lagom mycket arbete? På vad ska vi då lägga vår tid och vårt engagemang? Hur ska en tänka och vara?
Med humor, svärta, ironi och fakta reflekterar Matilda över sitt sociala arv. Allt är inom räckhåll i denna personliga betraktelse över kvinnors liv och historia.

– Det här är min och mina förmödrars berättelser. Min mormors mormor Lina skulle aldrig ha fått möjligheten att berätta sin berättelse, antagligen inte min mormors mor eller mormor heller. Det är ingen slump att jag, en vit kvinna arbetandes på en kulturinstitution, får möjligheten att skriva och framföra en pjäs om min historia. Vems berättelser som blir berättade är ingen slump. Det betyder inte att de berättelser som mycket sällan eller aldrig berättas inte är lika viktiga eller intressanta. Min största förhoppning med den här föreställningen är att fler oberättade historier ska få ta plats. Jag hoppas kunna inspirera dig att berätta om det som får dig att bli glad, det som skaver i ditt inre eller det som får dig att vilja göra lite mer, lite extra. Tack för att jag får berätta min berättelse för dig.
Matilda Kjellmor, Dramatiker och skådespelare

Pressklipp:
”Kvinnoliv o fullfärg och skärpa… Att berättelsen är en djupt personlig uppgörelse är den andra styrkan som nyttjas, när vi nu rör oss i den politiska teaterns zon – och Kjellmor har ur sina släktled lyckats destillera en rad definierande nyckelscener ur en kvinnlig erfarenhetssfär, som låter det lilla berätta om det stora i fullfärg och skärpa.” VK 181102

””KvinnORKAn” ömsom bränner, ömsom stampar, ömsom värmer. Som kvinna är det svårt att värja sig, och tankarna vandrar till mormors stickade vantar, vidare till nävarna som ständigt måste vara knutna.” – Norran 181102

Föreställningen spelas i Skråmträsk Kvarn med genuin kvarnmiljö från 1940-talet.
Föreställningens längd: ca 1 timme. Därefter kakbuffé (sju sorters kakor).
Pris: 190 kr inkl kakbuffé

Manus: Matilda Kjellmor
Regi: Lillemor Skogheden
Dramaturgi: Tora von Platen
Scenografi och kostym: Linda Tubler
Ljus och ljud: Tomas Lindén
Sufflering: Rickie Östlund
Speakerröster: Intervjuer med Ingegärd Gustavsson
Produktion av scenografi, dekor och kostym: Teaterns ateljéer
Affisch- & pressbilder: Patrick Degerman
Konstnärlig ledare: Bobo Lundén
Ansvarig utgivare: Fransesca Quartey
Tack till: Elvy Holmberg, Anders Backman, Agnetha Gustavsson, Mikael Nygren

Teater – När prinsen kom till byn

När prinsen kom till byn – en fri tolkning av Torgny Lindgrens berättelse ”I Brokiga Blads vatten”. Av och med Gunnar Eklund. I regi av Bobo Lundén.

Lördag 18 maj kl 18.00  Entré 220:- (inkl. fika)  Boka biljetter här (Tickster).
Söndag 19 maj kl 14.00  Entré 220:- (inkl. fika)  Boka biljetter här (Tickster).

Biljetter kan även köpas hos Skellefteå turistbyrå Trädgårdsg. 7, eller Skellefteå riksteaterförening Skepparg.11. (Serviceavg. 25 kr tillkommer).

”En dag när moster Lydia stod vid köksbordet – ja det var under kriget och hon hade just kokat tre fläskläggar som hon skulle plocka köttet av – knackade självaste prins Eugen försiktigt tre gånger på dörren innan han steg in. Moster Lydia visste ju inte alls vem det var och ropade:
Plats! Plats! Prins Eugen ställde sig genast i givakt men det var inte åt honom hon skrikit, utan åt den danska doggen Lola som hon fått i stället för betalning av en nasare från Boden som stulit´na i Bygdsiljum…”
Vilken sanning det ligger i det här – att prins Eugen skulle ha kommit på besök hos moster Lydia i Norsjö – är inte så lätt att veta då hennes systerson, och tillika berättelsens författare, heter Torgny Lindgren. Han skrev en gång till Gunnar Eklund att ”man icke ska vara återhållsam då man ljuger.”

Få skådespelare har väl tolkat Torgny Lindgrens texter och karaktärer så ofta som han. Allt från Skrävel Jani i Ormens väg på hälleberget till berättelsen om Skräddare Molin som också spelades in för TV. Och nu, tio Torgnyproduktioner senare, presenterar vi stolt När prinsen kom till byn – en fri tolkning av ”I Brokiga Blads vatten” – en färgglad berättelse om livet och kärleken till konsten. Av och med Gunnar Eklund, i regi av Bobo Lundén.

Föreställningen spelas inomhus i Skråmträsk Kvarn med genuin kvarnmiljö från 1940-talet.
Föreställningens längd: ca 1 timme. Därefter fika.
Pris: 220 kr inkl fika

Författare: Torgny Lindgren
Manus: Gunnar Eklund
Regi: Bobo Lundén
Scenografi och kostym: Linda Tubler
Medverkande: Gunnar Eklund

Evenemangen arrangeras i samarbete med Skellefteå riksteaterförening och Kultur Skellefteå.