Skråmträsk Kvarn – ett KRAV-certifierat kafé

Sommaren 2018 var drygt 90% av våra inköp ekologiska vilket gjorde att vi kunde kliva upp på den högsta nivån för KRAV-certifierade kaféer/restauranger. Under 2022 nådde vi upp till 99% ekologiska varor och målet är att fortsätta på denna höga nivå.

Detta skriver KRAV på sin hemsida om kriterierna för certifiering på guldnivån (högsta nivån):

”Restauranger kan certifieras på fyra nivåer som visar matgästerna hur stor andel av restaurangens mat som är tillagad med råvaror som KRAV räknar som hållbara. Ju större andel hållbara råvaror, desto högre nivå på det särskilda KRAV-märket för restauranger. Guldnivån (…) betyder att minst 90 procent är hållbara råvaror och att minst 60 procent är KRAV-märkt.

Som hållbara livsmedel betraktas, förutom KRAV-märkt, även produkter som är EU-ekologiskt certifierade, MSC-märkt fisk och skaldjur samt svenskt viltkött. En KRAV-märkt restaurang får inte använda produkter som innehåller GMO.

Verksamheten på en KRAV-märkt restaurang kontrolleras regelbundet. Kontrollerna görs av företag (certifieringsföretag) som kontrollerar utifrån KRAVs regler, men som är helt fristående från KRAV. Det som kontrolleras är till exempel inköp av KRAV-märkta livsmedel, och att rengöringsmedel och förpackningsmaterial är miljömärkta. KRAV-certifierade restauranger ska bland annat ha en skriftlig miljöpolicy och dokument som styrker att deras personal har bra arbetsvillkor, som till exempel arbetstider enligt kollektivavtal.”

Skråmträsk Kvarn just nu det enda kaféet i Norrland som är KRAV-märkt på guldnivån. 

Även lokala produkter har en given plats i vårt kök när det finns att tillgå. T ex använder vi alltid mjölk, grädde och smör från Norrmejeriers KRAV-märkta sortiment, sallad och örter från Hällnäs handelsträdgård, hjorton från skogarna i närområdet mm.

Kaffet som vi serverar är givetvis både ekologiskt och Fair Trade-certifierat. Ett gott kaffe som du dessutom kan dricka med gott samvete. För den som vill svalka sig med något kallt kan vi erbjuda ekologisk läsk från Sodalicious eller KRAV-märkt glass från Sänkdalens glass.

 

White Guide Café & andra utmärkelser

Sedan 2016 har Skråmträsk Kvarn varit listat i White Guide Café som utser Sveriges bästa kaféer. Just nu är Skråmträsk Kvarn ett av fyra kaféer i Sverige som både finns listat i White Guide Café och är KRAV-certifierade på högsta nivån. 

Asta och Erik Hellgren, ägare av Skråmträsk Kvarn, fick motta Skellefteå kommuns kulturstipendium 2015 med följande motivering:

”I sitt arbete med kulturarrangemang i Skråmträsk Kvarn har de skapat en kulturell mötesplats som lockar många besökare i alla åldrar. Verksamheten är ett viktigt led i vår strävan att göra kommunen mer kreativ och aktiv.”

2019 tilldelades Skråmheden AB, där Skråmträsk Kvarn ingår, priset för Årets handelsföretag på Alvargalan.