Skråmträsk Kvarn – ett KRAV-certifierat kafé

Sommaren 2018 var drygt 90% av våra inköp ekologiska vilket gjorde att vi kunde kliva upp på den 3:e och högsta nivån för KRAV-certifierade kaféer/restauranger.

Detta skriver KRAV på sin hemsida om kriterierna för högsta nivån:

Tre stjärnor: Minst 90% av det totala inköpsvärdet av livsmedel består av KRAV-märkta/EU-ekologiska/MSC-märkta produkter. Minst hälften av denna volym ska i sin tur vara KRAV-märkt.

Animaliska livsmedel från lantbruksdjur ska alltid vara KRAV-märkta för att få räknas in i kvoten.

Vid kontroll kontrolleras även att restaurangerna agerar ansvarsfullt också vid andra inköp. Till exempelvis finns regler om förnybar el och vilka rengöringsmedel som restaurangen får köpa in. Den certifierade verksamheten ska även ha en skriftlig miljöpolicy samt underlag som styrker att de tar ett socialt ansvar, exempelvis gällande arbetstider.”

Skråmträsk Kvarn är än så länge det enda kaféet i Norrland som är KRAV-märkt på högsta nivån. 

Även lokala produkter har en given plats i vårt kök när det finns att tillgå. T ex använder vi alltid mjölk, grädde och smör från Norrmejeriers KRAV-märkta sortiment, sallad och örter från Hällnäs handelsträdgård mm.

Kaffet som vi serverar kommer från Johan & Nyström och är givetvis både ekologiskt och Fair Trade-certifierat. Ett gott kaffe som du dessutom kan dricka med gott samvete. För den som vill svalka sig med något kallt kan vi erbjuda ekologisk läsk från Sodalicious eller KRAV-märkt glass från Sänkdalens glass.

 

White Guide Café & andra utmärkelser

Sedan 2016 har Skråmträsk Kvarn varit listat i White Guide Café som utser Sveriges bästa kaféer. Just nu är Skråmträsk Kvarn ett av fyra kaféer i Sverige som både finns listat i White Guide Café och är KRAV-certifierade på högsta nivån. 

Asta och Erik Hellgren, ägare av Skråmträsk Kvarn, fick motta Skellefteå kommuns kulturstipendium 2015 med följande motivering:

”I sitt arbete med kulturarrangemang i Skråmträsk Kvarn har de skapat en kulturell mötesplats som lockar många besökare i alla åldrar. Verksamheten är ett viktigt led i vår strävan att göra kommunen mer kreativ och aktiv.”

2019 tilldelades Skråmheden AB, där Skråmträsk Kvarn ingår, priset för Årets handelsföretag på Alvargalan.